SAMUEL WILBUR – THE AGE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

‘The Library Recording Studio’ van producer en multi-instrumentalist Matt Patrick in Minneapolis is blijkbaar heel populair voor artiesten uit de Amerikaanse staat Minnesota. We hadden heel recent nog de plaat “Give Me Away” van Amanda Grace die daar werd opgenomen en hier volgt al een tweede album dat in die studio tot stand is gekomen. Deze keer gaat het over de elf zelfgecomponeerde nummers tellende plaat “The Age” van singer-songwriter en multi-instrumentalist Samuel Wilbur die sinds 2004 ook een inwoner werd van Minneapolis door er te gaan studeren aan de ‘University Of Minnesota’.

Overdag is deze muzikant actief als leraar sociale studies aan de lokale hogeschool maar sinds hij zestien jaar was stond hij als een volleerde rocker ’s avonds op de podia van pubs en clubs. Zijn roots liggen in Sioux Falls, South Dakota waar hij in 2002 begon gitaar te spelen en zijn eigen liedjes ging schrijven met als inspirerende voorbeelden Elliott Smith, Jenny Lewis (‘Rilo Kiley’), Andrew Bird en Jeff Tweedy van de rockgroep ‘Wilco’. Via zijn betekenisvolle songteksten wil hij de luisteraars een geweten schoppen en ze via levenslessen aanzetten tot nadenken over de toekomst van de wereld waarvan we allen deel uitmaken.

De elf liedjes op het album “The Age” worden allemaal in duetvorm afgeleverd waarbij Samuel Wilbur telkens samen zingt met vijf vrouwelijke artiesten: Dani Michaele, Joanna Artz, Rachel Kenney, Laura Kiernan en Katie Burton. Zelf speelt hij daarbij op gitaar, basgitaar, piano, orgel, ukelele en synthesizer terwijl albumproducer Matt Patrick zijn bijdrage aflevert op mellotron, Hammondorgel en toetsen van piano en sythesizer. Voor drums en percussie zorgen Bob Beahen en Sam Hall en Bryan Highhill speelt als gastmuzikant op orgel en trompet bij het nummer “Take My Hand”.

Op de twee video’s bij deze recensie kunt u meegenieten van de recent uitgebrachte single “Good On Paper” met Katie Burton in het duet, gevolgd door het swingende nummer “Karen” waarop Rachel Kenney voor de vrouwelijke vocalen zorgt. Van de andere nummers op “The Age” onthouden wij vooral de rockende songs “Bright Lights” en “War Crimes”, het zachtjes kabbelende countrynummer “South Carolina” en het uptempo slotnummer “Home” met Joanna Artz, naast de met Dani Michaele gebrachte songs “Underneath Us” en “Take My Hand”.

“The Age” is het vierde studioalbum van Samuel Wilbur na debuutplaat “No Time Left” uit 2020, “Diminishing Returns” uit 2021 en “Tone Deaf” uit 2022. We durven moeiteloos beweren dat dit zijn beste album tot nu toe is geworden en dat belooft alleen maar veel goeds voor wat er in de toekomst nog van deze artiest zal volgen. Eind augustus 2024 zal er trouwens alweer een nieuwe plaat van Samuel Wilbur op de markt komen onder de titel “Miss The Feeling”. Iets om naar uit te kijken!

(valsam)